Poslanci v meste Prešov určili sadzby vyberania daní a schválili rozpočet

18.12.2004 Celý región

Upravená sadzba dane zo stavieb na bývanie za každý aj začatý štvorcový meter zastavanej plochy v meste Prešov bude v roku 2005 osem korún. Rovnaká sadzba da...
Upravená sadzba dane zo stavieb na bývanie za každý aj začatý štvorcový meter zastavanej plochy v meste Prešov bude v roku 2005 osem korún. Rovnaká sadzba dane bude za stavby na pôdohospodársku produkciu, skleníky a za stavby pre vodné hospodárstvo. Ročná sadzba dane z bytov za každý aj začatý meter štvorcový podlahovej plochy bude o korunu nižšia.

Vyplýva to z ustanovení všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dani z nehnuteľností, ktoré na mimoriadnom zasadnutí 15. decembra schválili členovia mestského parlamentu v Prešove.
Nariadenie sa stane účinné od 1. januára 2005 a zdaňovacím obdobím pre túto daň je kalendárny rok 2005.
Poslanci zohľadnili situáciu starších, zdravotne postihnutých a sociálne slabých občanov a ich daňovú povinnosť znížili o 50 percent.
Schvaľovanie VZN sa odohralo po druhýkrát, keďže v pondelok 13. decembra zastupiteľstvo nebolo pri tomto bode uznášaniaschopné. Vtedy však schválilo VZN o mestskom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Ročný poplatok bude za prvú a druhú osobu v domácnosti 480 Sk, teda o 80 korún viac ako v roku 2004, za tretiu a štvrtú osobu činí 430 Sk, v tomto roku 360 Sk.
V pondelok 13. decembra poslanci odobrili tiež návrh rozpočtu hospodárstva mesta Prešov na rok 2005. Vrátane úverov v sume vyše 44 miliónov Sk je v objeme viac ako jedna miliarda Sk. V oblasti príjmov počíta rozpočet práve s tým, že výber daní bude v porovnaní s rokom 2004 vyšší o bezmála 269 miliónov Sk a dosiahne objem 582 miliónov Sk, čo veľmi úzko súvisí s prebiehajúcou fiškálnou decentralizáciou. Druhou najvýznamnejšou oblasťou príjmov budú granty a transfery a to v objeme vyše 271 miliónov Sk.
V oblasti výdavkov sa ráta s 256 miliónmi Sk za verejnoprospešné služby a pre mestské organizácie a 288 miliónov Sk pre školské zariadenia.
(jj)
 

Vyberte región